Telegram Telefon Numarası İstiyor mu – Kullanılır mı

telegram

Genellikle sosyal medya uygulamaları ABD’den çıkıyor malum üzerine. İnternetin bulunuşundan günümüze kadar, çağımızı şekillendiren tüm dijital ürünlerin merkezi bu ülke. Ancak son yıllarda, soğuk savaş etkisinin dünya insanları üzerinde etkisini hissettirdiği özellikle şu günlerde, ABD’nin karşısında Çin ile birlikte Rusya da çıkma çabasında. Çin’in Tiktok’u ile Rusya’nın Telegram’ı da bunlardan birisi.

TELEGRAM TELEFON NUMARASI OLMADAN KULLANILIR MI

Yukarıda değindiğimiz olayın bir ayrımı var. ABD en nihayetinde seçimleri olan demokrasinin işlediği halkın yönetimin içerisinde olduğu bir ülke. Dolayısıyla sanal alem üzerinden de olsa yasadışı eylemlerin bir karşılığı var. Ancak Rusya gibi kanun, kuralın olmadığı otokratik ülkelerde yasadışı olayların soruşturulması çoğunlukla güçlü insanların duvarını geçemez. Bu da biz diyelim anonimlik siz deyin kural tanımazlık olarak geri döner. İşte Telegram’ı da Telegram yapan olayların en başında Rus uygulaması olması yatıyor. Yani daha bir özgür alan yaratıyor. İşte bu özgür alanın ”anonimlik” kısmı pek çok ülke vatandaşının ilgisini çekti. Onlardan birisi de Türkiye.

Ancak yine de insanların aklında iz bırakma korkusu var. Bu yüzden sorulan sorulardan birisi de Telegram’da telefon numarası görünüyor mu? Öyle ya, telefon varsa kişinin kendisi rahatlıkla tespit edilebilir. (Gerçi ülkemiz patates hat cenneti ama o kısım ayrı)

Maalesef bu sorunun yanıtı hayır. Nasıl ki Whatsapp kullanmak için telefon bilgilerinizin doğru olması gerekiyor ise, bu uygulama için de aynısı. Yani Telegram telefon numarası doğrulama yapmak zorundasınız. Bu çağrı alma veya SMS doğrulaması olmak üzere iki seçenekten ibaret.

Telegram da elbette bir kişisel iletişim uygulaması ancak sosyal medya yönü daha ağır basan bir icat. Oysa Whatsapp bütünüyle kişisel iletişim aracı. Sosyalleşme imkanı da yine kendinizin veya kendinizin çevresi ile kısıtlı. Yani iletişim kurmak istediğiniz kişinin de telefon numarasını bilmeli yahut da telefon numaraları açık olan bir konuşma grubu içerisinde yer almanız gerekiyor. Oysa Telegram uygulamasında telefon numarası olmadan da başkaları ile görüşmeniz daha doğrusu telefon numaranızı gizlemek suretiyle başkaları ile görüşmeniz mümkünler dahilinde. İsterseniz numaranızı uygulama üzerinden kimsenin bulmamasını sağlamanız mümkün. Bunun için ayarlara girdikten sonra gizlilik ve güvenlik sekmesinden bu seçeneği aktif hale getirebilirsiniz. Ancak Whatsapp için aynı durum sözkonusu değildir bilindiği üzere. Dolayısıyla hesap açma (hesap oluşturma) aşamasını geçtikten sonra bu durum sizin kontrolünüze girmektedir.

Savcılık / mahkeme telegram bilgilerine erişebilir mi?
Mahkemede veya savcılıkta çıkar mı sorusunun yanıtı olumsuzdur. Zira telegram bir Rus şirketidir ve Rusya demokratik bir ülke olmadığı için bilgi alınması imkansıza yakındır. Ancak ciddi suçlarda kişinin bulunması çok da zor değildir. Bu nedenle her uygulama kullanırken olduğu gibi bu uygulamayı kullanırken de insanlara karşı saygılı olunuz ve zorbalıktan kaçınınız.

*** Telegram başkası girme hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdan gönderebilirsiniz. Yazdıklarınız, anında yayınlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir